Tedenska merica zdrave (kmečke) pameti

So nas kolegi iz nekdanje “Kraljevine SHS” prehiteli?

Zaključil se je moj prvi del “balkanske ture” treningov za nekatera vodilna podjetja v regiji in lahko rečem, da sem ugotovil 3 stvari, ki bi jh rad delil z vami v tokratnem nasvetu tedna:

1. Zaradi politične situacije so imeli Hrvati in Srbi leta 1998 bistveno težje pogoje in možnosti. A vendar so v teh 20 letih naredili toliko, da lahko mirno rečem, da so nas v 2018 že skoraj ujeli, na nekaterih področjih so celo boljši od nas. Vprašanje za direktorje v slovenskih podjetjih: “Koliko resnično v podjetjih izkoriščamo to, kar imamo – znanje, talente, procese in stroje? Koliko inovacij smo razvili in lansirali na trg v zadnjih 12 mesecih?”

2. Naš prodajni trg je 2 milijona prebivalcev. Ostali trgi bivše Jugoslavije predstavljajo dodatnih 21 milijonov. Priložnost so trgi EU, Rusije in drugi večji trgi. Opažam, da prodajni svetovalci iz Hrvaške in Srbije več in radi potujejo v tujino ter odpirajo nove trge in prodajne priložnosti. Vprašanje za vse prodajne svetovalce: “Koliko ste resnično pripravljeni “dvigniti svojo rit” in izkoristiti priložnosti na tujih trgih? Dejstvo je, če ne bomo mi, bodo drugi in to z zadovoljstvom.”

3. Eden od direktorjev je v svojem govoru, po mojem treningu z več kot 200 udeleženci, izjavil nekaj izjemnega:“Znanje nima alternative!”
Res je. Se v Sloveniji RES zavedamo, kako pomembno je znanje in da so nas prav zaradi vlaganja v znanje drugi dohiteli in nekateri celo prehiteli. Še vedno čakate na “brezplačna evropska sredstva”, da boste investirali v razvoj svojih ljudi? Je dobiček res pomembnejši od tega, da vlagate v “poceni” izobraževanja in zaradi tega ljudje ne napredujejo, kot bi lahko?

Iskreno lahko rečem, da nam gre v Sloveniji zelo dobro.
Ponosen sem, da živim v Sloveniji.
Veliko stvari še nimamo urejenih.
A sprašujem se, koliko interesa imamo, da nam bo šlo v prihodnje še bolje.
Koliko nas je res ponosnih na to, da živimo tu in ključno vprašanje:
“Kaj smo pripravljeni narediti za to?”

En izjemen teden vam želi
Branko in ekipa BMC International

Naročite se na nasvet tedna.

Zadnji prispevki

Sledite nam na Facebooku

BMC International

Izobraževanja

  • Izobraževanja po meri
  • Specialni programi
  • Razvojna akademija

Vse pravice pridržane. © 2018 BMC International