Z mladimi je (ne)mogoče…

…delati. Res?

Nasvet za sodobne vodje

Vse večkrat slišim na vodstvenih delavnicah, da je z mladimi sodelavci kar izziv doseči visoko stopnjo motiviranosti in zavzetosti. Običajno so razlogi:

 • v šoli jih nič pametnega ne naučijo,
 • cel čas so na telefonu,
 • z vsemi so kar na »ti«, brez spoštovanja,
 • nimajo delovnih navad in ne znajo potrpeti,
 • mislijo, da jim bo kar vse podarjeno,
 • radi bi na hitro zaslužili,
 • in podobno…

Poglejmo, kaj so dejstva:

 1. Ne glede na starost so v vsakem podjetju zaposleni, ki so zavzeti in motivirani in tisti, ki to niso (več). Poiščite razloge za to.
 2. Predsodki do mladih so stari 2000 let – že Aristotel je dejal (ko je prevzel učenje nove skupine): »ti današnji mladi so nemogoči…«
 3. Vsako podjetje ima svoje standarde, pravila in kulturo – zato je nesmiselno, da bo prišel mlad človek z novim pogledom in vas kar vse spremenil (poleg tega pa se temu itak vsi upirajo, še posebej novim predlogom novega zaposlenega). Vi naučite novega sodelavca vsega, kar potrebuje za odlično opravljeno delo.
 4. Mislim, da se spoštovanje kaže v odlično opravljenem delu sodelavca in ne v načinu naslavljanja sodelavcev. Če vas »ti« moti, se o tem pogovorite na začetku in seznanite človeka s pravili vedenja in kulturo podjetja.
 5. Mladi danes so drugačni, želijo več od življenja, so bistveno bolj informirani, bolj zahtevni za vodenje – a so še vedno ljudje, ki imajo svoje potrebe, želje, pričakovanja, vrednote in poglede. Sprejmite to in izkoristite njihov potencial, to je ključno.

V tem nasvetu vam predlagam, da izkoristite potencial mladih sodelavcev in sicer tako, da gledate predvsem v prihodnost in se ne obremenjujete z njihovo starostjo. Ključno vprašanje pri vodenju sodelavcev je: »koliko svojega potenciala so že razvili in izkoristili pri delu?«

Dejstvo je, da so mladi na začetku, zato jih sprejmite z odprtimi rokami, dajte jim jasno vedeti, kaj se od njih pričakuje in jih spremljajte na njihovi poti, da bodo vedeli, kako jim gre, kako so lahko še boljši in kaj jih čaka v njihovi nadaljnji karieri.

Samo zato, ker je nekdo dobil službo, še ne pomeni, da bo dosegel izjemne rezultate. To je še začetek poti. Kako se bo nadaljevala, pa je odvisno predvsem od vas.

Si upate?

 

En izjemen teden vam želim
Branko in ekipa BMC International

Naročite se na nasvet tedna.

Zadnji prispevki

Sledite nam na Facebooku

BMC International

Izobraževanja

 • Izobraževanja po meri
 • Specialni programi
 • Razvojna akademija

Vse pravice pridržane. © 2018 BMC International